Random Posts

CADANGAN BAGI MEMBANTU KOS SARA HIDUP

TIADA JALAN PENYELESAIAN JIKA MALAS

sejak negara kita dilanda kororna virus, ramai diantara penduduk di malaysia kehilangan status pekerjaan. jadi tujuan penulisan ini adalah bertujuan berkongsi dan menambah semangat bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan.1.DROPSHIP
kita sepatutnya bersyukur kerana ramai diantara rakyat malaysia yang menwarkaan pekerjaan sebagai dropship sebagai contoh.semua pekerjaan pada awalnya sangat susah. tidak ada pekerjaan kita bermula daripada atas semuanya bermula daripada bawah. apa yang penting adalah semuanya bergantung pada usaha kita

2.BERNIAGA
baru-baru ini penulis telah menemuramah sepasang suami isteri di mana pasangan tersebut hanya membuat kuih dan mee. kuih dan mee dibuat pelbagai jenis dan hanya menumpang tempat perniagaan orang. setiap hari pasangan tersebut menghantar ke 5 buah gerai dan kutipan setiap buah kedai boleh mencecah RM150 hingga 180 untung yang belum bersih. bayangkan 150 x 5 gerai = RM750 setiap hari. kalau sebulan dah berapa.

berfikirlah diluar kotak cara untuk kita memperolehi pendapatan yang lebih lumayan dan yang paling penting jangan pernah berkira dalam berniaga insya allah akan terhasil pelanggan tetap.

3.CHANEL YOUTUBE
ramai yang saya lihat cuba mencuburi bidang ini kerana melihat ramai yang berjaya dan mendapat wang daripada hasil membuat video. tidak salah untuk mencuba tetapi perlu buat dengan bersungguh-sungguh kerana ramai yang buat separuh jalan kerana tidak mendapat hasil. untuk dapatkan hasil yang baik perlu berusaha untuk menarik minat penonton dan kandungan video yang menarik minat untuk orang menonton. sebelum membuat video kita perlu lihat apakah syarat-syarat untuk kita layak memperoleh gaji hasil daripada membuat video.

4.WEBSITE
ramai yang tidak tahu bahawa dengan menulis article juga dapat menjana pendapatan. cadangan ini adalah sesuai kepada semua golongan, cuma membezakan sama ada malas atau rajin sahaja. cuba kita lihat contoh siakap keli yang boleh menghasilkan duit dengan berjuta-juta. website juga mempunyai syarat untuk kita memperolehi gaji daripada adsense hasil daripda penulisan. jika kita tidak mula daripada sekarang. jawabnya sampai kesudah kita hanya melihat orang lain sahaja yang berjaya.

5.RUNNER
ramai diantara remaja-remaja yang menjadi runner sama ada menghantar barang atau makanan. di sini kita cuba berfikiran terbuka kenapa ramai yang melakukan pekerjaan ini. upah yang lumayan dan masa yang tidak fleksible. satu penghantaran angarkan RM4 X 20 penghantaran =RM80. sebab itu kita dapat lihat mereka mampu membeli motor yang lebih baik.

6.GRAB@UBER
bagi mereka yang mempunyai kenderaan yang boleh didaftarkan tidak dalah untuk mencuba. sebagai contoh pulang daripada tempat kerja boleh cuba, sekurang-kurangnya ia boleh cover balik duit minyak pergi balik daripada tempat kerja kita dah cukup memadai. gunakan kemudahan yang kita ada dengan sebaiknya bagi mengurangkan kos sara hidup kita.

7.FOREX
penulis tidak berapa setuju untuk mereka melabur dalam bentuk ini. untuk mahir dalam pelaburan seperti ini mengambil masa yang sangat panjang untuk kita mahir. untuk melabur juga kita perlu ada simpanan wang yang stabil. ramai anak muda diluar sana yang cuba melabur dengan wang pendahuluan yang paling rendah iaitu 30usd. tapi kerana tidak mempunyai ilmu yang betol akhirnya hangus kerugian.

mungkin banyak lagi cadangan lain yang boleh membantu orang ramai diluar sana, apa yang penting di sini adalah usaha dan semangat untuk mengubah diri. tidak perlu tunggu untuk orang lain membuktikan kejayaan mereka. apa kata kita ubah supaya kita menjadi orang yang pertama dahulu berjaya. 

Post a Comment

0 Comments