Random Posts

"aku sudah murtad dI Indonesia" kata isteri kepada seorang lelaki india dan ibu kepada anak pasangan

 MALAYSIA:  tndakan seorang lelaki India yang cuba membuat satu pr0vokasi mengenai agama Islam menjadi satu topik dan dikecam oleh wargamaya.

Namun begitu, sehingga kini masih tiada tngkapan yang berjaya dibuat oleh pihak berkuasa. Apa yang boleh difahamkan pihak berkuasa menyrbu rumah lelaki tersebut pada malam tadi.

Ini berdas4rkan kepada laporan hmetro berikut: Susulan penularan video seorang lelaki yang mengaku memurt4dkan seorang perempuan lslam di media sosial, Polis Johor menyrbu sebuah rumah di Perjiranan Dato Onn di sini, semalam.

Srbuan itu dilakukan jam 9.50 malam.

VIDEO PERTAMA YANG MULA TULAR DI YOUTUBEKetua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, pihaknya menyrbu premis itu kerana mengesyaki lelaki terbabit berada di rumah berkenaan.“Pihak polis berjaya mengawal keadaan dan hasil pemeriksaan mendapati kediaman itu hanya didiami oleh ayah dan kakak lelaki itu sahaja.

“Suspek yang berusia lingkungan 29 tahun itu sudah dikenal pasti namun tiada di premis berkenaan. Tiada sebarang tangkapan dan rampasan dibuat,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Video berdurasi 3 minit dan 26 saat itu memaparkan pengakuan lelaki bukan muslim yang mendakwa memurt4dkan seorang perempuan Islam.

Menjelaskan lanjut, Ayob Khan berkata, kes video itu sedang Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman.

“Polis Johor menasihatkan orang ramai supaya menyalurkan sebarang maklumat terus kepada pihak polis serta tidak mengambil tindakan secara sendirian, yang dibimbangi boleh menimbulkan suasana tidak harmoni dan mengganggu gugat ketenteraman awam,” katanya.

Katanya, siasatan lanjut sedang dijalankan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 298 Kanun Keseksaan, Seksyen 505 (C) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998.

telah Dimaklumkan video diatas merupakan satu video yang telah mendapat perhatian wargamaya dan sehingga ia menjadi satu isu yang hngt pada hari semalam.

Pihak JAKIM pula mengatakan b4hawa mereka mnyrahkan kepada pihak Polis untuk menyiasat perkara ini. Ini adalah b3rdasarkan kepada laporan berikut. Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Aziz Jusoh, berkata pihaknya difahamkan isu berkenaan sudah pun dalam perh4tian dan tindakan pihak polis selepas menerima aduan daripada pelbagai pihak.

Katanya, tindakan undang-undang boleh diambil mengikut Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam yang berkuatkuasa di b3berapa negeri terhadap individu, term4suk orang bukan Islam yang menghasut, memujuk, mempengaruhi atau memaksa orang Islam supaya meninggalkan agama Islam atau tidak suka kepada agama Islam.

“Selain itu, mana-mana orang Islam yang cuba untuk keluar dari agama Islam juga boleh diambil tindakan undang-undang mengikut Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah yang juga berkuatkuasa di beberapa negeri,” katanya dalam kenyataan media hari ini..

Sebelum ini, telah tular satu video yang berdurasi tiga minit 26 saat telah memaparkan seorang lelaki berbangsa India yang mengaku memurt4dkan wanita Islam menggunakan laman sosial Facebook.

Abdul Aziz berkata, pihaknya meminta seluruh umat Islam dapat mempertingkatkan kefahaman dan penghayatan Islam secara menyeluruh melalui pegangan akidah yang dibawa Nabi Muhammad SAW.

Semua pihak juga, katanya, diingatkan agar tidak s4ling menyalahi antara satu sama lain dalam isu yang membabitkan umat Islam, sebaliknya perlu bersama-sama memperkukuhkan institusi keluarga Islam, memupuk satu sikap saling ambil peduli dalam masyarakat serta ingat-mengingati dalam menghadapi sesuatu perm4salahan.

“JAKIM bersama pihak berkuasa agama negeri seperti Jabatan dan Majlis Agama Islam Negeri, Jabatan Mufti Negeri dan lain-lain sentiasa b3rusaha bagi mem4stikan akidah, syariah dan akhlak umat Islam sentiasa terpelihara selaras dengan prinsip Maqasid Syariah iaitu menjaga agama yang akan diberi pen3kanan oleh kerajaan pada masa ini,” katanya.

sumber :

rentasmalaysia


Post a Comment

0 Comments