Random Posts

Bas Ekspres membawa pesakit Covid-19 merempuh plaza tol UPM Serdang

 


SERDANG – sebuah bas ekspress terlibat dalam satu kemalangan yang membabitkan 40 penumpang pesakit Covid-19 yang telah merempuh plaza tol UPM Serdang petang tadi disebabkan hilang kawalan ketika mendekati plaza tol tersebut.

Dalam kejadian kira-kira 3 petang itu, bas berkenaan yang dalam perjalanan dari Perak itu dipercayai terbabas dan kemuian merempuh pondok plaza tol terbabit yang mengakibatkan enam penumpang cedera ringan.

Ketua Polis Daerah Sepang Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, bas berkenaan telah terbabas sendiri dan merempuh lorong Touch n Go

“Bas ekspres yang membawa pesakit Covid-19 dari Kluster Changkat Jong ke MAEPS dengan lapan lagi bas yang lain secara serentak dengan muatan 40 orang dalam setiap bas tersebut.

Ujarnya ketika terjadinya kemalangan itu, bas berkenaan sedang memasuki susur dari Lebuh Raya Utara Selatan ke plaza Tol UPM.

Siasatan lanjut dilakukan dan mendapati seramai lapan penumpang dalam bas itu mengalami kecederaan ringan dan telah dihantar ke Hospital Serdang untuk menerima rawatan.

“Pemandu bas berkenaan berusia 41 tahun dan berasal dari batu 6, Jakan Maharajalela, Teluk Intan mengalami luka kecil di kaki dan kini sedang menerima rawatan.

“namun siasatan lanjut mendapati Pemandu bas berkenaan didapati positif Covid-19 setelah ujian calitan atau swab test dilakukan ke atasnya oleh hospital Serdang dan ujian air kencing juga disahkan negatif

“Kes disiasat di bawah Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987,” tegasnya.

Bas yang terlibat dalam kemalangan terbabit mengalami kerosakan yang terukpada bahagian hadapan,

berikut adalah satu rakaman video yang dimuatnaik yang menyaksikan kemalangan bas berkenaan merempuh plaza tol UPM. credit :

MalaysiaGazette

beritaharian

Post a Comment

0 Comments