Random Posts

Bukit Aman tarik tugas dua orang anggota polis disyaki mengganggu pemandu wanita


 

DUA anggota polis ditarik tugas serta-merta susulan dakwaan terbabit dalam kejadian gangguan seksual terhadap pemandu kereta wanita di dua sekatan jalan raya, minggu lalu.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya, berkata tin-dakan itu akan dibuat ke at4s mereka sehlngga si4satan selesai dijalankan.

“Polis pada masa ini masih se-dang menj4lankan si4satan secara menyeluruh selepas berlakunya kej4dian berkenaan yang dil4porkan oleh dua wanita terbabit termasuk sudah merakam kenyataan daripada mereka.

dimana kecoh baru-baru ini berkenaan dua orang wanita yang memuat naik perkongsian pengalaman mereka di akaun laman sosial yang mendakwa mereka diganggu sec4ra seksual oleh anggota polis bertugas ketika melalui sekatan jalan raya.

“Siasatan ini dilakukan bagi mendap4tkan gambaran lebih jelas mengenai apa sebenarnya yang berl4ku dan siasatan dijalankan secara telus dan teliti,” katanya ketika dihubungi Berita Harian pada Ahad.KUALA LUMPUR: Bukit Aman menarik tugas serta-merta dua anggota polis daripada melakukan pemeriksaan di sekatan jalan raya selepas mereka didakwa terbabit dalam kejadian gangguan seksual terhadap dua pemandu kereta wanita, kelmarin.

dimana gempar di media sosial berkenaan Seorang wanita berusia 23 tahun mendakwa bahwa ianya mengalami gangguan seksual ketika melalui sekatan di Jalan Duta, menghala keluar dari Kuala Lumpur, pada jam 7.30 petang Jumaat.

manakala Seorang lagi wanita mendakwa seorang anggota polis ingin berkenalan dengannya selepas anggota itu meminta nombor telefon bimbitnya juga ketika melalui sekatan.

Zamri berkata, siasatan kes itu dibuat mengikut prosedur dalam penyiasatan termasuk mencari saksi lain atau rakaman yang dapat mengesahkan dakwaan berkenaan.

Dalam perkembangan berkaitan, Zamri turut meminta mana-mana pihak yang mengalami situasi sama tampil membuat laporan polis supaya siasatan dapat dijalankan.

“Pegawai dan anggota PDRM pula perlu bersikap profesional, tidak boleh berbuat sesuatu atau mengeluarkan percakapan yang tidak berkaitan dengan tugas rasmi yang dijalankan,” tambahnya.


Sumber: 

berita harian

the news Malaysia

Post a Comment

0 Comments