Random Posts

Mulai esok akan dilaksanakan 'PKPD' di Asrama Pekerja Imperial GarmentsKUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dil4ksanakan di asrama pekerja Imperial Garments Flat Anjung Tawas Damai, Perak selama 14 hari iaitu bermula esok, susulan peningkatan kes secara mendadak di lokaliti itu dengan kadar kebolehjangkitan yang tinggi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam kenyataannya berkata, k3putusan tersebut di4mbil setelah penilaian risiko dijal4nkan yang sehingga kini telah mengesahkan sebanyak 213 orang dilaporkan positif Covid-19 darip4da 524 ujian saringan.

Selain itu, pihak ker4jaan juga turut bersetuju supaya melanjutkan PKPD di Penjara Tapah dan Kuarters Kakit4ngan, Batang Padang, Perak yang dijadual tamat esok, bermula 2 Mac hingga 15 Mac berikutan masih terdapat penularan jangkitan dalam kalangan tahanan.

“Sehingga kini, pihak KKM telah melaksan4kan 875 ujian saringan di penj4ra berkenaan dan daripada jumlah itu, seb4nyak 178 kes positif Covid-19 telah direkodkan,” katanya.

selain itu, PKPD di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Idris Shah II, Gerik, Perak pula akan ditamatkan esok sep3rti yang dijadualkan, setelah KKM mengesahkan tiada kes aktif di lokaliti berkenaan, keadaan terkawal serta ti4da lagi sampel saringan yang sedang menunggu keputusan.

Berhubung kesal4han ingkar prosedur operasi standard (SOP) Ismail Sabri memaklumkan, semalam seramai 509 individu turut dit4han dan daripada jumlah itu, 472 telah dikompaun manakala 37 lagi telah dir3man dengan aktiviti pus4t hibur4n yang merekodkan kes4lahan tertinggi dengan 114 ditahan.

Operasi Benteng oleh Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Agensi Keselam4tan Sempadan Malaysia serta agensi-agensi keselamatan lain pula, turut men4han 7 pendatang tanpa izin selain sebuah kap4l dan tiga kenderaan darat yang dirampas. 

sumber:

 Bernama


Post a Comment

0 Comments