Random Posts

pakar sound menteri kesihatan dengan cadangan kuarantin tiga hari bagi Menteri

 Seorang p4kar peny4kit berj4ngkit Dr Adeeba Kamarulzaman telah membantah cadangan Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba agar tempoh kuarantin selama tiga hari bagi menteri mung-kin diperluas kepada ahli perniagaan atau orang awam di masa hadapan.

“Saya sama sekali tidak menganggap ini idea yang baik. Lebih baik tak ada kuar4ntin langsung,” kata Adeeba, iaitu salah seorang anggota pasukan petugas penceg4han C0vid-19 Selangor (STFC).

Adham telah mengatakan bahawa penetapan kuarantin selama tiga hari, yang ketika ini hanya perlu dikuatkuasa di kalangan menteri, mungkin akan diperluaskan bagi membuka sektor ekonomi.

Adeeba bagaimanapun berkata orang ramai memahami keperluan untuk membuka semula ekonomi tetapi perkara itu hanya boleh dicapai dengan menangani wabak tersebut terlebih dahulu

“Peraturan (kuarantin) 10 hari ada sebab. Ini berdasarkan pada apa yang kita ketahui sekarang tentang virus, tempoh risiko penularan, bagaimana penyakit ini muncul.

“Seterusnya, wujudnya kebimbangan diseluruh dunia me-ngenai pengembangan varian dan apa kesannya terhadap vaksin semas4.

“Oleh itu, pembukaan sempadan secara sembarangan juga bukanlah idea yang baik. Memilih ekonomi berbanding kesihatan atau sebaliknya adalah dikotomi pal. su,” katanya di Twitter.

Dia juga meminta supaya kerajaan membuat keputusan ini berdasarkan penemuan S4ins.

Beberapa ahli parlimen semalam menuntut supaya pihak kerajaan menjelaskan keputusan untuk membenarkan menteri dikuar4ntin hanya selama 3 hari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan bahawa tempoh inkubasi C0vid-19 adalah antara dua hingga 10 hari.

Malaysia akan menerima bekalan v4ksin C0vid-19 pertama pada akhir bulan ini dan proses v4ksinasi akan dimulakan pada bulan Mac.

Terdapat kebimbangan bahawa beberapa v4ksin mungkin tidak berkesan terhadap varian baru C0vid-19 yang sudah bermut4si.

Afrika Selatan minggu ini menghentikan program vaksinasi AstraZeneca setelah data menunjukkan ia memberikan perlindungan minimum terhadap varian baru vir. us berkenaan.

Pih4k berkuasa Afrika Selatan ke-mudian telah berkata bahwa mereka akan memulakan proses v4ksinasi secara bertahap untuk memerhatikan keputusan awal

Kementerian Kesihatan mencadangkan untuk teruskan sekatan rentas negeri, daerah

Kementerian Kesihatan mencadangkan larangan rentas negeri dan daerah dikekalkan susulan kejayaannya menurunkan jumlah kes dan kadar kebolehj4ngkitan C0vid-19.

“Hari ini cuma 10 hari bulan, (perintah kawalan pergerakan) masih berbaki 18 hari.

“Kita mohon rentas negeri dan daerah dikekalkan macam sekarang.

“Keupayaan untuk kita landaikan keluk Covid-19 ini penting diteruskan,” katan Menteri Kesihatan Adham Baba dalam sidang media hari ini.

credit :

rentasasia

Post a Comment

0 Comments