Random Posts

Pihak Polis PDRM sediakan anggota mengiringi pergerakan vaksin

 Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menyediakan sepasukan pengiring untuk jaminan keselamatan bagi setiap pergerakan vaksin Covid-19 yang telah tiba di negara ini, kata Timbalan Pengarah (Gerakan) Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad.


Beliau berkata, bagi ke3tibaan kumpulan pertama vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech hari ini, 150 anggota PDRM terbabit dalam mengiringi 312,390 dos vaksin itu, selain membabitan aset PDRM seperti m0tosikal b3rkuasa tinggi, keret4 perond4 polis dan balai polis berg3rak.


Menurutnya, sebaik sahaja tib4 di negara ini melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), kumpulan pertama vaksin itu akan di-hantar ke tiga buah l0kasi Pusat Simpanan Vaksin (PSV) milik syarikat logistik DHL iaitu di Subang, Selangor; Bayan Lepas, Pulau Pinang dan Senai, Johor.

"Pergerakan vaksin berkenaan untuk penghantaran ke 16 PSV milik Kementerian Kesihatan (KKM) di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor pula akan dimulakan esok.

"pihak PDRM telahpun mengenal pasti bagi l4luan selamat bagi vaksin berkenaan dan anggota dari pelbagai jabatan termasuk trafik dan cawangan khas akan terbabit dalam penugasan ini," katanya kepada Bernama hari ini.


Azri berkata, selain terbabit dalam penugasan m3ngiringi kesemua pergerakan vaksin berkenaan, PDRM juga bertanggungj4wab mengawal PSV milik syarikat logistik dan KKM, dengan meny3diakan anggota statik dan juga balai polis bergerak.


Beliau berkata, PDRM juga akan sentiasa membuat penilaian mengenai kemungkinan terdapat ancaman ketika pergerakan dan penyimpanan vaksin itu.


"Kami menganggap ini adalah tugasan yang sangat penting, kerana negara sudah menunggu giliran untuk mendapatkan vaksin berkenaan dan ia amat penting bagi membendung penularan pandemik Covid-19," katanya.


dalam pada itu,, Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, tiada keperluan untuk jalan di Selangor ditutup bagi memberikan kawalan keselamatan terhadap pergerakan vaksin.


"Pers3diaan adalah baik untk kami tentukan keselamatan vaksin berkenaan dan polis akn mengawal ketat, serta tidak ada keperluan juga untuk melakukan penutupan jalan," katanya.


sumber :

hmetro

Post a Comment

0 Comments