Random Posts

Rentas Negeri akan dipertimbangkan Selepas 80% rakyat menerima Vaksin

 


KUALA LUMPUR: Kelongg4ran untuk m3rentas semp4dan da3rah dan negeri akan dip3rtimbangkan jika 70% hingga 80% rakyat Malaysia sudah diberi vaksin COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah, berkata buat pada masa ini, Pihak Kementerian Kesihatan (KKM) masih b3lum mempertimb4ngkan kebenaran utnuk m3rentas daerah dan negeri walaupun pr0gram vaksinasi sudah bermula.

"Kita menjangkakan negara mencapai imuniti kelompok dalam tempoh enam hingga sembilan bulan.

"Sep4njang tempoh itu, kita menggun4kan dua pendekatan iaitu kesihatan awam menerusi pem4tuhan prosedur operasi standard (SOP) dan strategi vaksinasi.

"Kedua-dua p3ndekatan ini dijalankan seiring sehinggalah kita mend4patkan imuniti kelompok iaitu 70% hingga 80%  daripada rakyat kita sudah diberikan vaksin," katanya.

Beliau berk4ta demikian pada sesi libat urus KKM bersama media yang berlangsung secara dalam talian, hari ini.

Sebaik sahaja neg4ra mencapai tahap imuniti kelompok yang dis4sarkan, Dr Noor Hisham berkata, pertimbangan turut akan diberikan untuk perjalanan rentas negara.

"Kita sudah ada perbincangan berhubung pasport imuniti sama ada kita boleh merentas negeri, negara dan sebagainya tetapi ini memerlukan data dari negara lain juga.

"Namun perkara ini masih dalam p3nelitian kerana kita mem3rlukan lebih banyak data. Mungkin dalam tempoh en4m hingga sembil4n bulan ini, kita boleh mendapatkan data terbabit.

"Jika negara kita dan negara lain sudah mencapai imuniti kelompok, kemungkinan kita akan pertimb4ngkan (perjalanan rentas negara)," katanya.

Mengulas lanjut mengenai imuniti kelompok, beliau turut berk4ta jangkaan dan penilaian yang dibuat KKM adalah berd4sarkan garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

berikut adalah satu video yang imuatnaik merakamkan apa yang diperkatakan oleh Tan Sri Noor Hisham Abdullah mengenai rentas negereri, daerah dan negarasumber :

beritaharian

Post a Comment

0 Comments