Random Posts

sayu hati melihat, warga emas ditinggalkan di surau selepas diajak untk solat berjemaah


              

tergamak menipu dan meningglkn salah seorang ahli keluarga dengan cara mengajak solat berjemaah mendapt perhatin ramai netizen di luar sana. rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan tindakan yang dilakukan terhadap seorang warga emas.

SHAH ALAM: Seorang lelaki warga emas merasa pasrah apabila ahli keluarganya meninggalkannya seorang diri di surau dekat Pulau Indah, Klang apabila diajak untuk menunaikan solat secara berjemaah.

Difahamkan, selepas tiga hari berada di surau itu, ada individu yang prihatin membawa lelaki malang berusia 68 tahun itu ke surau di Subang sebelum diselamatkan Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Lembaga Zakat Selangor (LZS) dalam hantaran di laman Face-book telah  menjelaskan, pihAknya telah segera ke surau berkenaan apabila menerima satu maklumat berkenaan nasib seorang lelaki warga emas yang dilaporkan terpaksa tidur di surau.

walaubagaimanapun Lembaga Zakat Selangor (LZS) menjelaskan bahawa, warga emas t-rbabit ditemui dalam keadaan yang lapar, keletihan dan mengalami sakit kaki akibat jangkitan kuman.

"Sejurus menerima maklumat mengenai seorang lelaki warga emas tidur di surau, kami segera membantunya memandangkan Selangor merupakan negeri tertinggi kes COVID-19 buat masa ini.

katanya juga "Tentunya bahaya sekiranya golongan berisiko tinggi tidur di tempat awam,"

Lembaga Zakat Selangor (LZS) berkata, bahawa lelaki berkenaan memaklumkan bahawa dia tidak mempunyai zuriat kerana dirinya tidak pernah berkahwin.warga emas berkenaan walaubagaimanpun mengatakan bahawa , beliau sebelum ini dia tinggal sendirian dan kemudian dijaga oleh anak saudaranya sejak setahun yang lalu.

"Kesihatannya yang smakin merosot dan ditambah pula dengan suasana tidak menentu kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ahli keluarga yang menjaganya meninggalkannya di surau berkenaan.

"Pilu hati kami ketika beliau berkongsi cerita bagaimana dirinya ditinggalkan di sebuah surau yang mana pada peringkat awal dirinya tidak menyangka akan diperlakukan sedemikian.

"Pujukan ahli keluarga mengajaknya ke surau untuk berjemaah adalah perancangan untuk meninggalkannya di surau berkenaan. Pakaian juga sudah siap diletakkan di dalam beg," katanya.

walau bagaimanapun LZS telah memaklumkan, bahawa warga emas berkenaan kini telah ditempatkan di sebuah rumah kebajikan di Dengkil.

credit :

berita hrian


sememangnya dalam menghadapi kejala penularan covid-19 ini banyk memberikan kesan kepada individu dan ekonomi tetapi ia bukanlah satu alasan untuk berbuat sedimikian kepada seorang warga emas yang mengalami sakit. cerita yang dikongsikan ini sangat menyentuh perasaan rmai netizen di luar sana dan peroleh perhatian kerana tidak menyangka tindakan individe yang snggup melakukan perkara hal sedemikian.

semoga pak cik tabah dn diberikan kekuatan serta kesembuhan kata netizen. akhir sekali say ingin menyeru kepada semua pembaca agar selalu bersikap positif dan ada sikap tanggungjawab dlam membantu ahli keluarga yang berada dlam kesulitan dan kesusahan,


Post a Comment

0 Comments