Random Posts

selepas Ustaz Ebit Lew memberitahu bahawa terpaksa hentikan bantuan, PDRM mula tampil bagi menjelaskan perkara sebenar


 

Kota Kinabalu: “Polis atau Kawasan Kesel.amatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) tidk prnah menghaLang atau mengeLuarkan sebarang arahan bagi menghentikan pr0gram Ustad Ebit Lew di kawasan itu,” kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali hari ini.

Malah beliau berkata, polis mengalu-alukan kerjasama mana-mana pertuBuhan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan pr0gram amal kbajikan bagi membntu goLongan Yang memerlukan.

Bagaimanapun, menurut Hazani, mereka digalakkan untuk merujuk dengan pihak berkuasa seperti polis dan Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) terlebih dahulu atas faKt0r keseLamatan semata-mata.

“Kita tidak pernah mengeluarkan sbarang arahan atau tlndakan untuk menghaLang pr0gram yang dianjurkan oleh pihak sukarelawan seperti Ustaz Ebit Lew.

“Ada juga kenyataan yang telah tular di media sosial mengaitkan Perlntah Berkurung Akan dikuatkuasakan meliputi perairan Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran,” katanya dihubungi.

Hazani berkata, perlntah itu dikeluarkan bagi memastikan kawasan perairan berkenaan tidak dicer.oboh pengg.anas yang meng.ancam kesel.amatan dan kesejahteraan rakyat Sabah.

“Ia tiada kena mengena dengan pr9gram yang dianjurkan 0leh sukarelawan atau NGO di mana-mana kawasan di negeri ini.

“Cuma kita minta beliau rujuk dengan pihak yang berwajib, ia adalah bagi mengenalpasti status pulau dan penduduk terbabit,” katanya.

Terdahulu, kenyataan Ustaz Ebit Lew yang tular di media sosial yang mendakwa dirinya terpaksa menghentikan misi ban.tuan krana tidak dibenarkan melawat ke pulau-pulau sekitar Semporna.

Malah katanya, beliau turut diminta supaya menghntikan misi b.antuan di sekitar daerah berkenaan.Saya Terpaksa Hentikan

"Sayu hati. Saya minta maaf pada penduduk di Pulau-Pulau di Semporna yang saya Islamkan. Saya tidak dapat lagi meneruskan mlsi b.antuan. Saya tangguhkan niat bina sekolah. Pagi ini saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan untuk ke Pulau-pulau di Semporna Minta diberhen.tikan ban.tuan disekitar sini."

Saya diberitahu antara h.ukumn boleh didnda 100 rlbu atau pe.njara 3 tahun.

"Saya mlnta maaf. Saya terpaksa menangguhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang saya rancang. Bukan sekolah saya. Tiada caj. Lebih kepada tempat nak aktiviti dan pendidikan.

Sebab dekat sana tiada tempat untuk buat begitu. Dari bot jer bagi b.antuan. Saya dah beli kayu-kayu. Saya dah kumpul 7 orang guru. Semangat mereka nak mendidik. Dan menjadi s.umber pendapatan mereka. Saya minta maaf yer ustaz ustazah semua.

Tadi ramai menangls sedlh termasuk anggota yang patutnya bawa kami ke Pulau-pulau. Saya terharu sifat baik dan kasih sayang orang Sabah. Macam keluarga sendiri. Sayang semua seperti mereka sayang saya. Saya sayang semua. Saya maafkan semua. Saya tidak berkecil hati perj.uangan di teruskan.

Saya akan terus ke Tawau dan tunggu flight di Tawau. Sempurna sumbangan sedikit tempat di Tawau yang saya janji. Terima kasih semua. Sehingga berjumpa lagi jika ditakdirkan Allah. Saya serahkan segala urusan kepada Allah. Cukuplah kepada Allah orang mukmin itu berserah-ebitlew"

Kredit : 

HMetro

Rentasasia


Apa Pendapat Anda? jika suka dengan informasi terkini, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni. semoga bermanfaat

Post a Comment

0 Comments