Random Posts

susah sehingga selongkar tong sampah, rupa-rupanya positif dadah

 


MALAYSIA: Tumpat, Seorang wanita dimana kisahnya tular ketika seseorang melihatnya menyel0ngkar t0ng smpah bersama anaknya bagi mencari barangan k1tar semula, perempuan itu dit4han oleh Agensi Antld4dah Keb4ngsaan (AADK) di rumahnya bertempat di Kampung Baru Nelayan, di sini, hari ini.

Ibu kepada empat orasng cahaya mata berusia 36 tahun itu telah dith4n menerusi serbvan yang dilakukan pada 8.30 pagi bersama adik lelakinya yang berusia 34 tahun.

Ketika dit4han, wanita terbabit dalam keadaan khayaI d4dah dan dipercayai selepas mengambil piI kvda.

Ketika ditemui di Pejabat AADK Daerah Tumpat, wanita itu dalam keadaan geIisah dan mendkwa ‘bengk4k susu’ kerana tldak menyusu anak bongsunya yang berusia setahun empat bulan beberapa jam selepas dit4han.

Ketika ditanya punca mengambil da-dah, wanita berkenaan mendkwa dia mengalami tekn4n perasaan dan berdepan dengan pelbagai masaIah sehingga menyebabkan mengambil jalan slngkat susulan ditlnggalkan oleh suami sejak lebih dua tahun lalu.

“Saya mengaku sudah lama mengambil piI kvda, tetapi berhent1 sejak mengandung anak bongsu lebih dua tahun lalu. Namun, kini saya kembali menag1h kerana tek4nan hidup..

“Banyak masaIah dihadapi termasuk memikirkan suaminya yang tidak tahu ke mana menghiIang, kemiskinan dalam hidup dan masyarakat sekitar yang sentiasa memandang ser0ng terhadap saya dan keluarga,” katanya sambil memberitahu membeli piI kvda hasil daripada jualan bes1 bvruk yang disel0ngkar di t0ng smpah.


Kisah wanita berkenaan sebelum ini telah tular apabila dilihat menyel0ngkar timbunan smpah bersama beberapa anaknya untuk mencari barang untuk dik1tar semula di Kampung Baru Nelayan, Tumpat, bulan lalu.

Susulan pada itu, ramai pihak yang telah tampil bagi menghulurkan bantuan termasuk Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi, selain turut menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sementara itu, Ketua Pegawai AADK Daerah Tumpat, Siti Morni Mustafa berkata, serbvan itu dilakukan sempena Op Ceg4h di bawah Hari Ant1d4dah Peringkat Kebangsaan dan dalam 0perasi itu, empat penaglh dit4han.

Beliau berkata, tiga lelaki dan seorang wanita berusia antara 20-an hingga 40-an itu dit4han di bandar Tumpat, Pengkalan Kub0r serta Wakaf Bharu.

“Seramai 10 anggota diketuai saya sendiri ke lokasi dikenal pasti dan keempat-empat individu itu dit4han di rumah masing-masing.

“Uj1an saringan air kencing dijalankan dan mendapati semua yang dita-han p0sitif dadah jenis meth4mpethamlne dan masih di bawah pengaruh dd4h ketika dit4han pagi tadi,” katanya.

Siti Morni berkata, tiga lelaki itu termasuk seorang tngkapan berulang dit4han untuk slasatan mengikut Sksyen 3(1) Akta Penag1h D4dah (Rwatan dan Pemulihan) 1983.

Menurutnya, wanita itu dislas4t mengikut Sksyen 6 (1) (a) Akta Penaglh D4dah (Rwatan & Pemulihan) 1983 dan kesemua yang dit4han akan menj4lani rwatan pemulihan di pvsat pemulihan dadah.

Sumber: 

hm

rentasasia

Post a Comment

0 Comments