Random Posts

Vaksin covid-19 selamat digunakan, NPRA telah meluluskan
KUALA LUMPUR: telah Menganalisis data bagimemilih vaksin COVID-19 yang terbaik dan tepat untuk r4kyat Malaysia sangat pentng untk me-mastikan rakyat yakin terhadap keselamatan dan keberkesanan vaksin.

Atas sebab itu, Penasihat Sains kepada Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Prof Madya Dr Mohd Ghows Mohd Azzam menegaskan bahwa apa saja vaksin yang  diluluskan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), adalah selamat digunakan di negara ini.

"Orang ramai perlu mentahui ia lebih rumit (untuk memahami keberkesanan vaksin) dari-pada hanya (melihat) kepada angk4. Inilah sebabnya NPRA akan menganalisis semua data klinikal, dengan protokol yang berbeza dan akan membuat keputusan adakah vak-sin itu selamat dan berkesan untuk digunakan di Malaysia.

"NPRA telajpun bekerja siang dan malam bagi menganalisis semua data ini. Ini bukanlah proses yang mudah, maka kita harus memberi mereka masa untuk me-mastikan apa sahaj4 (vaksin) yang mereka luluskan adalah yang terbaik untuk kita.

"Pada masa ini, NPRA telah memberikan persetuju-an bersyarat kepada vaksin Pfizer. Sekiranya pihak mereka meluluskan vaksin lain dan saya ditawarkan untuk mengambil vaksin, saya dengan senang hati melakukannya," katanya.

Dr Mohd Ghows berkata, disebabkan pandemik COVID-19, teknologi RNA (mRNA) messenger, yang wujud beberapa tahun lepas, kini digunakan untuk pembangunan vaksin dan ia terbukti selamat dan berkesan.

Merujuk kepada vaksin Pfizer dan Moderna yang menggunakan teknologi mRNA serta mencapai kadar ke-berkesanan tinggi pada tahap lebih 95 peratus, beliau juga berkata, teknologi itu jauh lebih mudh dan cepat untuk dibuat (turutan), sambil men4mbah bagi jangka masa panjang, vaksin itu berkemungkinan lebih murah dihasilkan melalui kaedah mRNA.

"Satu perkara yang sebenarnya dilakukan COVID-19 ini adalah, ia merevolusikan teknologi mRNA kerana pada sebelum ini masyarakat meragui mRNA, namun beberapa vaksin pertama dikeluarkan adalah daripada vaksin mRNA, yang me-nunjukkan keberkesanan sangat tinggi iaitu Pfizer dan Moderna.

"Sebagai contoh, vaksin baharu mRNA yang dapat di-hasilkan dalam mas4 kira-kira enam minggu. Begitulah cepatnya kita dapat mengubah turutan mRNA mengikut kepelbagaian varian.

"mRNA bersifat sintetik, maka kita boleh menganalisis turutan dan membuat yang baharu berdasarkan varian yang kita mahukan. Selepas COVID-19, banyak vaksin akan menggunakan mRNA kerana ia cepat, murah dan sangat selamat. Itu adalah kriteria utamanya," katanya.

Sementara itu, Dr Mohd Ghows menasihati orang ramai untuk sentiasa mencari sumber yang tepat dan memeriksa fakta berkaitan dengan sebarang maklumat mengenai vaksin COVID-19 seperti laman web Kementerian Kesihatan dan akaun media sosial Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV).

Berdasarkan statistik, beliau berkata terdapat 138 juta dos vaksin yang telah diberikan di lebih 70 negara di seluruh dunia, tanpa sebarang laporan kematian dikaitkan secara langsung dengan vaksin COVID-19.

Beliau bagaimanapun telah berkata, terdapat individu yang mengalami reaksi alahan selepas disuntik dengan jumlah kes yang rendah dilaporkan.

"Maka, bagi mereka yang mengalami alahan teruk, mereka harus memberitahu doktor mengenainya. Untuk men-gatasi masalah ini, kami tahu ada individu yang mempunyai reaksi alahan terhadap vaksin, maka selepas mendapat vaksin anda perlu menunggu antara 15 hingga 30 minit sebelum kembali pulang, keran4 kit4 mahu doktor memantau sebarang reaksi, (bagaimanapun) kesnya sangat rendah.

katanya "Saya belum pernah mendengar orang berubah menjadi 'zombi' atau mereka tumbuh sepasang sayap selepas diberi vaksin. Tidak ada bukti kemati-an itu secara langsung disebabkan vaksin COVID-19," katanya sambil menambah bahawa mendapatkan vaksin sangat penting untuk melindungi bukan hanya seorang individu, tetapi masyarakat secara keseluruhan.

"Semakin lama pandemik COVID-19 berlarutan, semakin banyak jenis virus akan wujud kerana ia secara semula jadinya akan bermutasi," katanya.

"Kita perlu menggunakan vaksin untuk melindungi masyarakat sebaik mungkin. Inilah sebabnya mengapa slogan kami adalah 'lindungi diri, lindungi semua'. Jika anda ditawarkan vaksin, sila ambil. Ia bukan hanya untuk melindungi anda, tetapi juga melindungi semua orang.

"Orang ramai dinasihatkan perlu mendapatkan fakta yang se-benar. Contohnya, dapatkan maklumat tepat dengan melayari laman web Kementerian Kesihatan untuk melihat fakta terkini. dinasihatkn juga Jauhi kumpulan anti vaksin atau mereka yang menghasut bertuju4n menakut-nakutkan mengenai virus dan vaksin," katanya. 


sumber:

berita harian

Post a Comment

0 Comments