Random Posts

Doakan kita semua boleh balik kampung raya tahun ini. "saya juga orang kampung" kata Ismail Sabri

 
KUALA LUMPUR - "Doakan kita boleh balik kampung raya Aidilfitri tahun ini," demikian adalah luahan Menteri Kanan, (Kluster Keselamatan), iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang m3rujuk kep4da trend penurunan kes harian Covid-19, ketika ini.


Ismail Sabri berkata, "sekir4nya trend penurunan kes harian Covid-19 b3rterusan, berkemungkin4n rentas negeri boleh diben4rkan dengan penilaian risiko dari Kementerian Kesihatan (KKM) dan rakyat boleh pul4ng beraya di kampung, pada tahun ini.


"Tahun lepas diatas nasihat KKM, kita t4k baalik raya. Saya juga or4ng kampung, mesti n4k balik kampung, ia dah j4di rutin, bila tak dapat balik kampung, saya juga kec3wa. katanya


"Tetapi dengan kes yang sem4kin menurun ini dan R-Naught yang juga m3nurun sehingga 0.88 setakat ini, KKM akan m3nilai, jadi kita do4kan agar raya tahun ini bol3h balik kampung," katanya dalam satu program RuaNg Bicara terbit4n Bernama TV di sini malam tadi.


Aidilfitri tahun ini dijangka disambut pada 13 Mei depan.


Tegas Ismail Sabri, keputusan untuk m3mbuka sempadan negeri p3rlu dipertimb4ngkan dengan sebaik-baiknya ker4na sebelum ini apabila rent4s negeri diben4rkan, kes akibat kluster balik kampung m3ningkat.


Sementara itu, Ismail Sabri turut berkata mulai malam ini ti4da lagi sekatan Jalan Raya (SJR) di sempadan daerah kerana perg3rakan rentas daerah tel4hpun diben4rkan mulai esok manakala SJR di semp4dan neg3ri pula dikekalkan.


Mengulas mengenai tam4n-tam4n rekreasi dan awam di sesetengah negeri yang masih ditutup walaupun pihak ker4jaan telah memb3narkan aktiviti beri4dah dilakukan di situ, beliau berkata sep4tutnya ia tidak m3nimbulkan apa-apa seb4rang isu.


"Kita telah ben4rkan beroperasi kerana taman-taman ini m3rupakan tempat terbuka, ia kur4ng berisiko ber-banding tempat tertutup,” katanya men4mbah orang ramai boleh merujuk prosedur operasi st4ndard (SOP) Pihak B3rkuasa Temp4tan atau SOP Majlis Keselamatan Negara.


sumber :

Bernama

sinarharian

Post a Comment

0 Comments