Random Posts

Hentikan Main Wayang, putuskan Hubungan dengan PN Dengan Segera

 


SHAH ALAM - Ahli Parlim3n Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah m4hukan pemimpin UMNO untuk beerhenti ‘main wayang kulit’ serta memutuskan hubungan dengan kerajaan P3rikatan Nasional (PN) dengan segera.

“Saya cadang Majlis Tertinggi UMNO segera mesyuarat, pinda keputusan mahu bersama kerajaan PN sehingga Parlimen dibubar.

“Silap perhitungan, putus hubung4n dan keluar kerajaan PN sekarang. Berh3nti main wayang kulit! Tidak ada faedah dan tidak ada kesan!

“Nasihat ikhlas saya kepada semua ahli UMNO yang berada dalam kerajaan dan GLC (syarikat berkaitan kerajaan), Muhyiddin d4h ugut h3ndak bu4ng kita, tunggu apa lagi, berhenti seg3ra dan jaga maruah diri dan maruah parti UMNO,” katanya d4lam satu kenyataan pada Khamis.

Hari ini, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) meng3sahkan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menghantar surat b3rhubung pendirian parti itu kepada Pr3siden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Surat yang telah dik3luarkan setelah mesyu4rat Majlis Kerja Tertinggi UMNO di Janda Baik, Pahang itu menyat4kan bahawa UMNO t1dak ak4n bekerj4sama dengan Bersatu pada Pilihan Raya Umum ke-15 dan parti itu hanya akan bekerjas4ma dengan PN sehingga Parlimen dibub4rkan.ARTIKEL BERKAITAN: Bahawa Sah UMNO putuskan hubungan dengan Bersatu

'Pendirian UMNO dibuat selepas permintaan Muhyiddin'

Dalam pada itu, Tengku Razaleigh menerusi satu kenyat4an berasingan berkata, bahwa semua pihak diing4tkan bahawasanya Perlembagaan Persekutuan mengikat s3mua pihak tanpa mengira s3barang st4tus dan keistimewaan.

“Peguam yang membicarakan hak pr3rogatif yang berkaitan dengan sist3m Perlembagaan di Malaysia telahpun keliru serta tid4k memahami bahawa Malaysia terikat dengan Perl3mbagaan, dan tidak ada hak prerogatif, sama ada dari s3gi sejarah atau Perlembagaan.

“Kedaulatan undang-undang dan pertanggungj4waban dalam men3gakkan Perlembag4an yang tidak boleh dikompromikan dengan p3rtimbangan ekstra-Perlemb4gaan.

“Parlimen adalah nadi utama Perlembagaan dan tanpa Parlimen yang berfungsi, Perl3mbagaan tidak dapat b3rfungsi,” katanya.

Justeru itu, beliau berk4ta, andai sekir4nya Parlimen tidak dapat m3njalankan fungsinya yang sebenar maka perk4ra tersebut ad4lah tidak berp3lemb4gaan.

“D4lam menilai apa-apa justifikasi uNtuk memprorog Parlimen, Yang di-Pertuan Agong harus peka terhadap tanggungj4wab kepada negara.

“Perkara 55 Perlembagaan sangatlah jelas dalam tug4s Perlembagaan Yang di-Pertuan Agong. Ia bukan fungsi, ia adalah tugas Perl3mbagaan dan tugas itu tid4k boleh di-kompromi.

“Perlembagaan menuntut agar Yang di-Pertuan Agong tidak boleh membiarkan Parlimen tidak bersid4ng selama en4m bulan.

“Apa yang telah saya katakan tentang memprorog Parlimen t4npa sebarang justifikasi telah dibuktikan dalam k3putusan Mahkamah Agung di United Kingdom baru-baru ini,” ujar beliau.


sumber:

sinarharian

Post a Comment

0 Comments