Random Posts

Individu Yang menjalani Kuarantin Dakwa Dihidang Daging babi disangka ayam

 

IPOH - Seorang individu yang menj4lani kuarantin di sebuah hotel di sini kesal dihid4ngkan makanan yang mengandungi daging b4bi.


P3rkara itu dikongsi individu tersebut di lam4n sosial pada Sabtu selepas terkejut apabila hid4ngan makan malam yang dis4ngka ayam rupa-rupanya daging b4bi.


"Kebanyakan makanan yang dis3diakan tidak berlabel dan k3tika ditanya kakitangan memberi jaminan hid4ngan berkenaan ialah ay4m ketika ditanya.


"Saya terus mesej pih4k yang bertanggungj4wab tetapi tiada maklum balas meny3babkan saya menemui penyambut tetamu yang memaklumkan perkara tersebut selain m3nerima layanan tidak sewajarnya daripada pihak hotel," katanya.


Individu yang bukan ber4gama Islam itu mendakwa telah membelanjakan lebih RM1,000 untuk menjalani t3mpoh kuarantin di hotel b3rkenaan.


Pengarah Majlis Keselamatan Negara Perak, Khairul Ridzuan Mat Said berkata, pih4knya sedia maklum dengan isu t3rsebut dan menyer4hkan kepada pihak polis untuk jalankan siasatan.


Jelasnya, segala urusan berk4itan makanan, penginapan dan k3perluan asas penghuni di pus4t kuarantin adalah tanggungj4wab di bawah ag3nsi yang terlibat.


"Jawatankuasa yang bertanggungjawab daripada agensi ini mungkin akan m3nyemak semula adakah perkara ini benar atau tidak," katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz b3rkata, pihaknya tidak men3rima sebarang laporan berhubung d4kwaan itu.


Katanya, hasil siasatan mendapati berlaku salah faham ap4bila pengadu seorang vegetarian dibekalkan makanan tersebut.


"Atas sikap prihatin dibimbangi diterima oleh penghuni beragama Islam, pihak pengurusan telah melantik dua katerer berlainan untuk urusan menyiapkan makanan halal dan tidak halal.


"Meja pun diasingkan apabila makanan dihantar. Tidak timbul lagi isu penghuni Islam terima makanan tidak halal setakat ini. Kita menasihatkan agar semua pihak bertenang kerana isu timbul hasil salah faham," katanya.


Sumber:

Sinarharian


Post a Comment

0 Comments