Random Posts

Pemuda Umno Kemukakan tiga Cadangan Awal " Penggunaan Kalimah ALLAH"

 

Baru-baru ini Mahkamah Tinggi, memutuskan bahawa penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah Allah dan tiga perkataan lain, dalam penerbitan agama itu, untuk pendidikan dalam komuniti mereka.


SHAH ALAM - Pemuda UMNO telah mengemukakan tiga c4dangan awal yang perlu diambil tindakan segera oleh pihak kerajaan bagi menangani isu penggunaan kalimah ALLAH.


Ketuanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, ant4ra cadangan berkenaan term4suk m3mbuat permohonan kepada Mahkamah R4yuan agar keputusan Mahkamah Tinggi tersebut dit4ngguhkan terlebih dahulu sehingga mahkamah lebih tinggi m3mbuat keputusan muktamad.


“Kerajaan juga perlu m3ngadakan sidang meja bulat sama ada s3cara maya atau tid4k dengan pem3gang taruh seperti wakil kerajaan negeri, wakil persatuan peguam sy4riah dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam bagi merangka str4tegi seterusnya.


“Perlu diingat, majoriti neg3ri seperti Terengganu, Johor, Pahang dan Kelantan serta Kedah sudah m3mpunyai enakmen sendiri bagi sekatan pengembangan agama buk4n Islam,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook miliknya pada Jumaat.


Asyraf Wajdi turut m3ncadangkan ag4r kerajaan menghidupkan semula Institut K4jian Strategik Islam Malaysia (IKSIM) yang tel4h ditutup pada zaman Pakatan Harapan (PH).


Katanya, IKSIM telah t3rbukti berkesan dalam isu-isu anc4man pada kedaulatan Islam t3rmasuk membina jati diri agama melalui program dan langkah strategik yang diambil.


“Namun, diseb4bkan ketiadaan IKSIM, ia m3nghilangkan elemen semak dan imb4ng ke atas gerakan yang mengancam akidah umat,” katanya.


S3hubungan itu, beliau berharap seluruh umat Islam tanpa mengira ideologi politik harus sepakat dan senada dalam isu tersebut.


Pada Rabu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur m3mbenarkan penganut Kristian menggun4kan kalimah ALLAH dalam pen3rbitan pendidikan keagamaan mereka.


Hakim Nor Bee Ariffin membuat keputusan itu sel3pas memben4rkan pengisytih4ran yang dibuat seorang wanita Melanau dari Sarawak, Jill Ireland Lawrence Bill bahawa h4k p3rlemb4gaannya untuk mengamalkan agamanya dih4lang dengan sekatan atau m3larang pengimportan bahan pendidikan.


sumber :

sinarharian


Post a Comment

0 Comments