Random Posts

Perancah besi pembinaan SUKE runtuh dilanggar sebuah jentera, kemudian menghempap sebuah van kilang

 


KUALA LUMPUR:  lima orang dikhuatiri terperangkap di dalam sebuah van akibat dihempap perancah besi p3mbinaan Lebuh Raya B3rtingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) berhampiran Desa Tun Razak, di sini, pada petang tadi.


Pusat Gerakan Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur, telah m3maklumkan bah4wa runtuh4n perancah besi di Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) itu dilaporkan menghempap sebuah van kilang ketika melalui lokasi terbabit.


Menurutnya, berdasarkan maklumat awal diterima, dipercayai ada lima mangsa terperangkap di dalam van berkenaan.


"Pusat Gerakan Operasi Kuala Lumpur menerima panggilan kecemasan berhubung insiden itu pada jam 5.58 petang tadi.


"Susulan itu, tiga jentera serta dua ambulans dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Besi, BBP Jalan Hang Tuah, BBP Bandar Tun Razak serta BBP Cheras bersama kekuatan 23 pegawai serta anggota dikerahkan ke lokasi kejadian," katanya dalam satu kenyataan.


Kejadian runtuhan ini mengakibatkan laluan dari arah Bandar Tasik Selatan menuju ke Ampang telah meng4lami kesesakan yang teruk susulan kejadian itu.


Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya, pula berkata bahwa pih4knya telah m3nerima maklumat awal pada jam 6.15 petang tadi mengenai kem4langan yang dip3rcayai membabitkan sebuah lori membawa jengkaut yang telah melanggar perancah besi pembinaan SUKE berhadapan Terminal Bersepadu Selatan (TBS).


"Akibat kemalangan tersebut tekah mengakibatkan runtuhan berkenaan yang telah jatuh ke atas sebuah van kilang datang dari arah pusat bandar yang din4iki empat atau lima mangsa. Status mangsa masih belum diketahui, setakat ini.


"Ketika ini, pasukan bomba masih dalam proses mengangkat bahan binaan yang runtuh," katanya.

berikut adalah satu video yang tular di laman sosial kejadian menyaksiakan suasana di tempat kejadiansumber:

beritaharian

Post a Comment

0 Comments