Random Posts

Perlis MemBenarkan Jemaah Rapatkan Saf Mulai EsokARAU - Perlis membenarkan saf diantara jemaah di semua masjid seluruh negeri dirapatkan semula m3ngikut beberapa ketetapan b3rmula Selasa.


Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalalullail bertitah, ketetapan tersebut telah m3ndapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail s3telah melihat kepada keperluan sedia ada.


Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah, k3benaran merapatkan saf turut diperkenankan atas tahap ketaatan serta kepatuhan tinggi s3luruh rakyat t3rhadap pros3dur operasi standard (SOP) kesih4tan dan keselamatan ditetapkan.


"Kebenaran merapatkan saf berdasarkan ketetapan, iaitu jemaah yang hadir bersama keluarga yang tinggal sebumbung bol3h merapatkan saf s3sama mereka.


"Jemaah mesti memastikan penjarakan fizikal sekurang-kurangnya 1 meter diamalkan s3pertimana SOP kesihatan dan keselamatan dit3tapkan," titah baginda dalam s4tu kenyataan pada Isnin.


Titah baginda, kebenaran ini terpakai untuk semua aktiviti pengimarahan sama ada solat Jumaat, solat berjemaah lima waktu termasuk solat Tarawih dan kuliah pengajian di semua masjid di seluruh Perlis.


Tuanku Syed Faizuddin bertitah, kebenaran terbabit turut diperluaskan di surau asrama namun p3laksanaan sebarang aktiviti di sur4u seluruh negeri Perlis masih tidak dapat diizinkan.


Baginda bertitah, seluruh rakyat diminta s3ntiasa mengutamakan integriti dan kejujuran d4lam menjamin kelancaran pelaksanaan k3tetapan yang terkandung dalam p3rutusan ini.


sumber :

sinarharian

Post a Comment

0 Comments