Random Posts

PM Tan Sri Muhyiddin Yassin berasa sebak Dapat Memasuki Kaabah

 
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berasa sebak dan melahirkan rasa syukur apabila diberikan peluang memasuki Kaabah serta menunaikan umrah di Makkah, malam tadi.


Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, peluang atas perkenan Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud itu adalah aturan Allah yang am4t besar nilai dan maknanya.


Katanya, ia buk4n saja untuk beliau dan isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman, malah ad4lah bukti ukhuwah pers4udaraan yang amat akrab dan penghorma4tan untuk umat Islam di Malaysia daripada ker4jaan Arab Saudi.


"Beroleh keizinan Allah SWT untuk kembali ke Tanah Suci, menj3jakkan kaki di Masjidilh4ram, set3rusnya menunaikan ibadah umrah m4lam tadi adalah marupkan satu nikmat yang am4t saya syukuri d3ngan penuh rendah hati.


"Yang lebih m3mbuatkan saya sebak dan bersyukur, apabila dengan izin-Nya juga, Raja Arab Saudi yang juga Penj4ga Dua Masjid Suci memp3rkenan untuk saya memasuki Kaabah," kata beliau melalui laman Facebooknya, hari ini.


P3rdana Menteri yang dalam rangka law4tan rasmi empat hari ke Arab Saudi menjadi ketua kerajaan pert4ma yang b3rpeluang masuk ke dalam Kaabah di Masjidilharam sel3pas lebih set4hun ia ditutup berikutan wabak COVID-19.


Perdana Menteri berkata, beliau amat mem4hami k3rinduan umat Islam terutama di Malaysia untuk k3mbali ke Tanah Suci dan ia tidak dig4mbarkan dengan kata-kata."Saya diizinkan-Nya untuk kembali ke sini, namun saya tidak s3sekali meng4nggapnya seb4gai keistimewaan p3ribadi.


"Saya percaya, ini adalah amanah oleh-Nya untuk saya hadir dan berusaha sedaya upaya agar lebih ramai umat Islam di Malaysia dapat kembali ke bumi Makkah.


"Sebab itu, semalam ketika menunaikan umrah dan berada di dalam Kaabah, saya bagi pihak r4kyat khususnya umat Islam di Malaysia berdoa d3ngan sesungguhnya, semoga kita semua s3ntiasa ber4da dalam perlindung4n-Nya, seluruh dunia bebas darip4da wabak p3nyakit dan um4t Islam di Malaysia dan s3luruh dunia dapat segera kemb4li berpeluang ke tanah suci sebagai t3tamu Allah," katanya.


Beliau berkata, Kerajaan Arab Saudi m3mberi perhatian serius terhadap penjagaan kesihatan d4lam kalangan umat Islam dan beliau yakin tidak lama lagi, Makkah ak4n k3mbali diim4rahkan dengan ib4dah umrah serta ziarah.


"Saya bagi pihak K3rajaan Malaysia b3rterima kasih kep4da Raja Salman dan Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammad bin Salman, yang mengundang saya ke Arab Saudi," katanya.


Selain itu, Muhyiddin m3maklumkan, beliau dan isteri akan ke Madinah untuk mel4kukan ziarah ke makam Rasulullah SAW dan Masjid Nabawi, sebelum m3mulakan program yang sudah di4tur dalam rangka law4tan rasmi ke negara itu.


"Doakan perjalanan kami ini dip3rmudahkan dan dirahmati Allah SWT," katanya.


Perdana Menteri berada di Arab Saudi s3jak semalam bagi memenuhi j3mputan Raja Salman seb3lum men3ruskan lawatan rasmi ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan dij4dualkan pul4ng ke Kuala Lumpur pada 11 Mac.


Lawatan itu dalam usaha memp3rkasa hubungan dua hala dengan negara Asia Barat berk3naan memb4bitkan pelb4gai bid4ng terutama dalam hal ehwal Islam dan perd4gangan terutama ketika cab4ran berikutan wabak COVID-19.


sumber:

beritaharian

Post a Comment

0 Comments