Random Posts

Remaja tidak bersekolah Sanggup Sertai Sindikit Penipuan Demi RM2,500

 


JOHOR BAHRU – Jika dihubungi seseorang yang mengakui saudara mara atau kenalan yang ingin meminjam wang, lebih baik teliti dan pastikan pemanggil adalah individu sebenar.

Andai terus melayan dan menunaikan permintaannya, mungkin anda boleh terjerat dek penipuan sindiket Macau Scam yang menyamar sebagai ahli keluarga atau rakan-rakan.

Modus operandi ini yang digunakan oleh satu sindiket yang baharu sebulan beroperasi di negeri ini, namun kelicikan mereka dapat dihidu oleh pasukan keselamatan.


Hasilnya, seramai 18 ahli sindiket termasuk seorang remaja dicekup dalam Ops Puyuh, Ahad lalu oleh polis negeri ini.

salah seorang daripada mereka adlah seorang remaja lelaki 15 tahun yang tidak lagi bersekolah yang sanggup menyertai kumpulan sindiket penipuan di Facebook dan turut menyamar bagi mendapatkan habuan RM2,500 sebulan.

 

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay m4lah turut mend3dahkan ahli sindiket yang dikatakan meraih keuntungan secara komisen hasil daripada penipuan.

 

Menurutnya, remaja b3rkenaan merupakan sebahagian daripada 18 ahli sindiket yang terdiri daripada 15 lelaki dan tiga perempuan yang ditahan di Kempas dan Setia Indah, dari jam 4.15 petang sehingga 10 malam semalam.

 

“Hasil si4satan awal mend4pati sindiket itu menipu mangsa dengan meny4mar sebagai ken4lan dan ahli kelu4rga melalui panggilan telefon dan melalui WhatsApp.

 

“Setelah mangsa m3mbuat semakan s3mula dengan mereka (rakan dan ahli kelu4rga sebenar), barulah m4ngsa sedar telah ditipu dan mengalami k3rugian,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor hari ini.

 

Polis turut merampas 60 unit telefon bimbit, buku nota, skrip perbualan, serta 17 kad mesin ATM sebagai peralatan sindiket.

 

Kesemua mereka telah direman sel4ma empat hari untuk siasatan lanjut.

 

Ayob Khan memaklumkan, sebanyak 48 kes penipuan dil4porkan bagi tempoh b3rmula awal tahun sehingga Febru4ri dengan jumlah kerugian sebanyak RM398,000.
sumber :

mynewsMalaysia

Post a Comment

0 Comments