Random Posts

Sebanyak RM114 juta telah disita di Pavillion Residence milik UMNO

 KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini diberit4hu bahawa wang tunai sebanyak RM114 juta yang disita oleh polis pada 2018 dari Pavilion Residences adalah milik UMNO dan pend4kwaan gagal m3mbuktikan bahawa ia mempunyai kaitan dengan skandal p3nyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).


Peguam Datuk Hariharan Tara Singh, yang mewakili UMNO, b3rhujah bahawa wang yang disita itu ad4lah sumbangan politik milik UMNO dan Datuk Seri Najib Razak mencari sumb3r serta menguruskan dana parti tersebut.


"Dalam laporan pihak polis dan afidavitnya (Najib), beliau mengesahkan bahawa wang itu disimp4n bagi pihak UMNO. Oleh itu, kami m3mpunyai kepentingan yang sah dalam menuntut wang tunai tersebut," katanya pada p3ndengaran permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings oleh pendakwaan di hadapan Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin.


Pendakwaan memfailkan permohonan itu bagi menyita p3lbagai barang termasuk 11,991 unit barang kemas, 401 utas jam tangan dan 16 jam tangan aksesori, 234 pasang c3rmin mata dan 306 beg tangan serta w4ng tun4i dalam pelbagai denominasi berjumlah RM114,164,393.44.


Wang dan bar4ng kemas itu dirampas oleh pihak b3rkuasa kerana telah didakwa terbabit dengan skandal dana 1MDB.


UMNO dan Najib antara yang m3mohon untuk m3njadi pihak ketiga bagi m3nuntut aset dan wang yang disita oleh pihak berkuasa dari Pavilion Residence di Kuala Lumpur pada 2018.


Mana-Mana pihak ketiga yang mempunyai kep3ntingan ke atas aset dan wang yang disita perlu tampil ke mahkamah dan memberikan tunjuk sebab meng4pa bar4ngan terb4bit tidak boleh dilucut hak kepada kerajaan.


Pada prosiding hari ini, Hariharan turut berhujah perkara paling penting ialah pegawai penyiasat k3s pengubahan wang haram perlu m3nunjukkan bukti dari segi dokumen seperti penyata bank 1MDB bagi m3nyokong fakta bah4wa aset s3rta wang terbabit berasal darip4da 1MDB atau anak sy4rikatnya dan aliran aset serta w4ng yang sama dari 1MDB ke entiti lain.


"Bagaimanapun, pegawai penyiasat gagal berbuat d3mikian susulan keti4daan penyataan bank d4lam mana-mana afidavit p3mohon bagi m3mbuktikan bahawa ia datang dari 1MDB atau anak syarikatnya.


"Ketiadaan dokumen terbabit menyebabkan kes pemohon secara keseluruhannya adalah tidak mempunyai sokongan," katanya.


Najib adalah bekas Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional pada 2018.


Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili Najib, pula berhujah bahawa anak guamnya berkata jumlah wang tunai yang dirampas ialah RM160 juta.


"Datuk Seri Najib dalam laporan polisnya menyatakan bahawa sebenarnya wang tunai b3rjumlah RM160 juta disita dari Pavilion Residence. Dalam p3rmohonan ini, mengapa hanya ada RM114 juta?


"Ini m3ngejutkan. Jika kita lihat kep4da senarai c4rian oleh polis, tindakan polis tidak menyatakan juml4h wang tunai y4ng disita dari Pavilion Residence adalah tidak mem4tuhi Kanun Tatacara Jenayah," katanya.


Pada 11 Mac lalu, peguam Tania Scivetti yang juga mewakili UMNO, berhujah bahawa peg4wai penyiasat kes pengubahan wang haram iaitu Superintendan Foo Wei Min, dalam hujahan bertulis pendakwaan b3rkata wang tunai yang disita dalam p3lbagai denominasi berjumlah RM114,164,393.44 adalah h4sil pemerolehan haram daripada 1MDB kerana ia disimp4n dalam 35 bagasi di temp4t sama dengan barang kemas, jam tangan serta beg tangan berjen4ma yang disita oleh pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Komersial.


"Hasil siasatan Superintendan Wei Min, beliau m3rumuskan bahawa oleh kerana wang tunai itu ditemukan di dalam 35 bagasi di tempat sama d3ngan barang kemas, jam tangan serta beg b3rjenama, secara automatik ia adalah aset yang diseleweng daripada dana 1MDB," katanya s4mbil m3nambah rumusan itu adalah tidak logik dan oleh yang demikian, tiada bukti yang dik3mukakan kepada mahkamah bagi m3nunjukkan perkaitan ant4ra dana yang dis3leweng daripada 1MDB dengan wang tunai yang disita dari Pavilion Residences.


Perbicaraan bersambung pada 29 Mac ini bagi mendengar jawapan pendakwaan terhadap hujah UMNO dan Najib.


sumber :

bernama

beritaharian

Post a Comment

0 Comments