Random Posts

Ustaz Kazim Elias Menasihatkan Masyarakat supaya Jangan Terlalu Kecam Sajat

 
PENDAKWAH terkenal, Datuk Mohd. Kazim Elias menasihati agar masyarakat di luar sana tidak m3nghukum dengan kata-kata yang kesat dan b3rbaur kecaman kepada us4hawan kontroversi, Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman ker4na tindakan tersebut sememangnya tidak sepatutnya dilakukan.


Ini kerana perbuatan itu adalah tidak betul selain boleh memberi tafsiran yang tidak elok terhadap ag4ma Islam menerusi kaca mata pihak lain sed4ngkan hakik4tnya tidak begitu, lapor Kosmo!


Datuk Mohd. Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim turut berkata, kelakuan warga m4ya seperti memaki hamun, mencemuh termasuk mendoakan masuk neraka s4ngatlah berketerlaluan.


Menurut beliau, sebagai seorang Islam yang bers4udara hendaklah perlu ada perasaan sayang m3nyayangi diantara satu sama lain iaitu dengan mendoakan yang baik-baik agar dia dib3rikan hid4yah pada suatu hari nanti.


“Bukanlah h4k kita untuk m3nghukum orang kerana kita adalah dai (pendakwah) yang m3mpunyai tanggungj4wab untuk men3ruskan dakwah.


“Tegurlah dia dengan berhikmah ker4na kita juga tid4k tahu bagaimana pengakhir4n kita n4nti, hendaknya kita juga dib3rikan hidayah.


“Lebih baik warga maya menggunakan s4luran media s0sial untuk per-kara yang baik. Jangan pula nanti pihak-pihak lain menuduh Islam sebagai agama yang ganas dan ti4da toleransi dis3babkan tindakan sebegini,” katanya.


Beliau berkata sedemikian k3tika ditemui selepas bersi4ran menerusi Radio Majlis Band4raya Ipoh (MBI) di sini hari ini.


Dalam pada itu, Ustaz Kazim turut men4sihatkan Saj4t agar menghadapi k3nyataan dengan hati terbuka.


Katanya, usahawan itu perlu k3mbali kepada fitrah dirinya sebenar seb4gai seorang lel4ki dan bukanlah wanita atau khunsa serta bertaub4tlah sementara m4sih ada kesempatan ini.


Sumber:

 Kosmo

Post a Comment

0 Comments