Random Posts

COVID 19 : aktiviti Moreh dan Berbuka Puasa cetus Kluster Baru

 KOTA KINABALU: Aktiviti berbuka puasa dan moreh ini men-cetuskan dua kluster baharu kes COVID-19 di Sabah yang dilaporkan di daerah Lahad Datu dan Kalabakan, di sini, hari ini.


Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata Kluster Jalan Kilang Dua di Lahad Datu yang membabitkan tempat kerja di sebuah kilang dipercayai berpunca d4ripada penggunaan tempat t3rtutup dan sempit ketika pekerja berbuka puasa.


Kluster itu juga, katanya, yang kedua direkodkan di tempat sama selepas kali pertama pada Disember tahun lalu dengan nama Kluster Jalan Kilang.


Beliau berkata, Kluster Umas di Mukim Brumas, Kalabakan pula dikaitkan dengan aktiviti b3rbuka puasa dan pengagihan mor3h membabitkan kes indeks bersama ahli jawatankuasa sebuah masjid.


"Kluster Jalan Kilang Dua di Lahad Datu adalah kluster jenis tempat kerja dan nama kluster sempena nama jalan di Kilang Gamalux Oil. Ini kluster kedua berlaku di tempat sama selepas Kluster Jalan Kilang yang didaftarkan pada Disember tahun lalu.


"Sehingga kini, sebanyak 11 kes positif COVID-19 direkodkan dengan kes indeks ialah s3orang pekerja lelaki warga tempatan berusia 37 tahun disahkan positif melalui saringan bergejala pada 23 April lalu.


"Kluster Umas di Kalabakan pula merekodkan 34 kes positif setakat ini membabitkan kes indeks seorang Pengurus Lesen Pekerjaan FELDA Utara Kalabakan yang dikesan positif hasil saringan bergejala pada 22 April lalu.


"Turut disahkan positif sembilan ahli keluarga kes indeks dan lapan orang jemaah di sebuah masjid selepas menjalani saringan kontak rapat. Hasil penelitian, kes indeks dipercayai mendapat jangkitan ketika melakukan aktiviti di masjid seperti berbuka puasa dan pengagihan moreh bersama ahli jawatankuasa masjid," katanya dalam kenyataan media hari ini.


Secara keseluruhan, Sabah m3rekodkan p3nurunan kes baharu hari ini dengan hanya 64 kes, berbanding 89 kes sem4lam dengan satu kematian dir3kodkan di Tawau, manakala 93 pesakit dilaporkan sembuh.


sumber : berita harian

Post a Comment

0 Comments