Random Posts

Netizen luah rasa Emosi berkenaan Hukum Langgar larangan Rentas NegeriKecoh di media sosial sejak petang smalam apabila Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah menyatakan berkenaan hukum melanggar larangan merentas negeri untuk pulang ke kampung bagi menyambut Hari Raya adalah haram.


Menerusi satu laporan BH Online, beliau menyatakan asas larangan tersebut perlu dilihat berdasarkan hadis Rasulullah SAW mengenai wabak penyakit taun.

“Jika kamu mendengar taun (wabak penyakit) di sesuatu tempat, jangan kamu pergi kepadanya. Jika berlaku di sesuatu tempat sedangkan kamu berada di situ, jangan kamu keluar daripadanya.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).


Meninjau ke ruangan komen pada posting BH Online di laman Facebook, warganet berkongsi pendapat masing-masing dim4na kebanyakan seolah-olah tidak b3rpuas hati dengan situasi berlaku pada masa kini.


Dari isu Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang menjadi punca peningkatan kes Covid-19 sehingga mendakwa terdapat perbezaan layanan antara golongan ‘kayangan’ dan marhaen, diluahkan dengan penuh emosi.


Namun, paling m3njadi keutamaan mereka adalah kerinduan terhadap ahli keluarga dan sanak saudara di k4mpung halaman setelah berbulan-bulan dilarang untuk pul4ng ke kampung halaman.


diantara Netizen diluar sana mengatakan "biarkan semua tak boleh rentas, barulah adil"


dalam pada itu juga, ada yang menyuarakan dengan mengatakan perkara ini untuk Hari Raya je, perayaan lain boleh pulak

Rentas sempadan, apa hukumnya apabila kerajaan larang? Andai tidak taat kepada Ulul Amri (pemerintah) maka hukumnya haram.

“Sekarang angka jangkitan semakin tinggi, jadi kalau dib3narkan rentas negeri bila rantaian j4ngkitan ini akan berhenti?,” kata Dr Luqman.


Sumber:  BH Online , oh my media

Post a Comment

0 Comments