Random Posts

Dibayar sebanyak RM25,000 Untuk Dijangkiti Varian Delta

 dua hari yang lalu kecoh mengenai sekumpulan saintis yang menwarkan bayaran sebanyak RM25,000 kepada mereka yang sanggup dijangkiti varian delta.

LONDON – Sekumpulan saintis dari Kolej Imperial London dan Universiti Oxford sedang menjalankan satu kajian khas dengan membiakkan virus Covid-19 varian Delta dalam makmal,, lapor portal berita MailOnline, semalam.

P3nyelidikan itu dibuat untuk menjangkiti peserta kajian dengan varian Delta secara sengaja bagi mengenalpasti proses mutasi virus berkenaan.

Ia juga dilakukan untuk m3ndapatkan maklumat lanjut bagi membangunkan vaksin dan cara r4watan terbaharu Covid-19 dengan kerjasama, syarikat hVivo.

Seramai 40 peserta muda dan sihat men3rima bayaran sehingga £4,500 (RM24,984) sebagai p3rsetujuan meng4mbil bahagian dalam kajian itu.

“Proses pembiakan varian Delta l3bih sukar berbanding varian asal Covid-19 kerana mutasi yang m3ngubah struktur protein dan kultur virus.

“Namun para penyelidik kami sudah membiakkan jumlah yang cukup untuk memulakan kajian di peringkat awal,” kata ahli virologi dan Ketua Pegawai Saintis hVivo, Andrew Catchpole.

Semasa proses pembiakan, p4ra saintis perlu memastikan agar virus yang dibiakkan tidak bermutasi dan menghasilkan varian baharu dalam tempoh ditetapkan.

Pakar jangkitan virus pern4fasan, Dr. Garth Rapeport memberitahu, proses itu tidak sama dengan penghasilan vaksin kerana prosesnya yang lebih rumit.

Bagi tujuan kajian tersebut, para penyelidik menggalakkan individu berusia antara 18 hingga 30 tahun yang berisiko paling rendah dijangkiti Covid-19 untuk menjadi sukarelawan.

Peserta hanya dit3rima jika mereka tidak mempunyai sejarah atau gejala Covid-19, mempunyai tahap kesihatan terbaik, berat badan ideal dan tid4k merokok. – Agensi

SUMBER : kosmo

Post a Comment

0 Comments